Havstigning på en meter inden 100 år

Ny forskning viser, at havet kan stige indenfor de næste 100 år og blive en meter højere end det nuværende havniveau – det er tre gange højere end forudsigelserne fra FN’s Klimapanel, IPCC.

De epokegørende nye resultater af et internationalt samarbejde mellem forskere fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, England og Finland er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Climate Dynamics.

“I stedet for at lave beregninger ud fra, hvad man tror, der vil ske med iskappernes afsmeltning, har vi lavet beregninger ud fra, hvad der rent faktisk er sket i fortiden. Vi har kigget på den direkte sammenhæng mellem den globale temperatur og havniveauet 2000 år tilbage i tiden”, fortæller Aslak Grinsted, der er geofysiker i Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Niels Bohr Instituttet